Olej konopny z prażonych nasion 250 ml

59,00 

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 50$!

  • Znak "check" Satysfakcja gwarantowana
  • Znak "check" Bezproblemowe zwroty
  • Znak "check" Bezpieczne płatności
sprawdzone metody płatności
  • Karta Visa
  • MasterCard
  • PayPal
  • Apple Pay
SKU: 15006 Kategoria:

Opis

Olej z prażonych nasion
Zaskocz nowymi smakami
Olej konopny z prażonych nasion o orzechowym smaku
Oleje konopne tłoczone są na zimno i są niefiltrowane dzięki czemu zachowują swój delikatny smak i właściwości zdrowotne. Charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu alfa-linolenowego (ALA)- który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jego zielony kolor spowodowany jest obecnością bardzo dużej ilości chlorofilu, który pełni funkcję silnego antyoksydantu, działa antyseptycznie, ściągająco, regenerująco. Olej konopny nie nadaje się do smażenia i gotowania w wysokich temperaturach. Jest cennym surowcem kosmetycznym. Zawiera wiele substancji, min. witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K), dzięki temu sprawdzi się w codziennej pielęgnacji Twojej skóry i włosów.
Olej z nasion prażonych

pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
poprawia wygląd skóry
zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K
źródło min. wapnia, magnezu, fosforu i cynku

Największym skarbem oleju konopnego są nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, których jest w nim około 75%, w tym kwas linolowy, alfa-linolenowy, gamma-linolenowy, oleinowy. Badacze chętnie podkreślają doskonałą proporcję tych kwasów, która wynosi 3:1 (Omega-6 do Omega-3). Olej konopny jest źródłem cennych witamin : A, B1, B2, B3, B6, C, D i E oraz minerałów: wapnia, magnezu, siarki, potasu, żelaza, cynku i fosforu.
Ponadto, olej konopny bogaty jest w witaminę K, która ma właściwości:

przeciwkrwotoczne
odpowiada za krzepliwość krwi
działa przeciwgrzybicznie
antybakteryjnie
przeciwzapalnie
przeciwbólowo

Witamina K odgrywa również ważną rolę w gospodarce wapniowej.
Olej konopny zawiera też prozdrowotne fitosterole i fosfolipidy, które są podstawowym budulcem błon komórkowych wszystkich organizmów żywych.
Zawiera 20 podstawowych aminokwasów, w tym 9 niezbędnych, takich, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc muszą być dostarczane w pożywieniu.
Zielony kolor oleju spowodowany jest obecnością bardzo dużej ilości chlorofilu, który:

pełni funkcję silnego antyoksydantu
działa antyseptycznie
ściągająco
regenerująco
poprawia ukrwienie skóry – wpływa na jej dotlenienie i odżywienie

Olejowi konopnemu przypisuje się działanie poprawiające funkcjonowanie układu krążenia, a więc wspomaganie serca i naczyń krwionośnych, regulowanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Ponadto wspiera układ immunologiczny, a tym samym przyczynia się do budowy odporności organizmu.
Produkt do stosowania na zimno, nie nadaje się do smażenia. 
KONOPIE W KUCHNI
Uprawiane przez nas odmiany są legalne. Jako firma posiadamy uprawnienia wydane przez organy państwowe do uprawy oraz kontraktacji gospodarstw rolnych. Od wielu lat współpracujemy z tymi samymi plantatorami, którzy z roku na rok coraz bardziej wychwalają profity, jakie płyną z tej uprawy konopi siewnych dla gleby, środowiska oraz dla nich samych.
Ciekawostka: czy wiesz, że… w 1941r. Henry Ford zaprojektował samochód z włókien konopnych